Numismaattinen museo
Numismaattinen museo sijaitsee Ernst Zillerin suunnittelemassa rakennuksessa. Rakennus, Iliou Melathron eli Troijan palatsi, oli yksi Ateenan kauneimmista yksityisasunnoista 1800-luvun lopulla. Se sijaitsi Panepistimiou-kadulla (nykyisin Eleutherios Venizelou Avenuella). Rakennus on kiinnostava myös sen vuoksi, että siinä asui "Troijan löytäjä" Heinrich Schliemann.
Rakennukseen liittyi hieno puutarha. Puutarhassa on nykyään museon kahvila, ja mukava kahvila onkin. Opastaulu kertoo, että Schliemannin puutarhurin lempinimi oli Priam. Schliemann itse kuitenkin nautti viiniköynnöksensä, maapähkinöiden, granaattiomenoiden, aprikoosipuiden ja persikkapuiden hoitamisesta. Silloin kun hän ei ollut poissa jollain matkalla tai kaivauksella. Puutarhassa oli myös palmuja, sypressejä, akaaseja ja joitain muita Ateenassa tuolloin yleisiä puita. Kissat, siipikarja ja kyyhkyset liikkuivat vapaasti puutarhassa ja löysivät ihanteellisen turvapaikan paratiisissa kaupungin sydämessä.
Numismaattisen museon piha ja kahvila. Kuvat maaliskuulta 2022. Kuva
OI |
Portti sisäpihalle. Seisauttava koristeaihe on lähtöisin Troijan kaivauksilta, ei 1900-luvulta |
Schliemann halusi suuren talon, jossa oli leveät
marmoriportaat, leveät huoneet ja kattoterassi. Hänen ystävänsä Ernst Ziller
toteutti idean vuosina 1878–1880. Maalauskoristelusta vastasi slovenialainen
maalari Juri Šubic.
Kuvaohjelmassa on viittauksia hänen kaivauksistaan Troijassa ja Mykenessä. Kellarissa
oli museo arkeologisille löydöille.
Museon sisätiloja. Kuvat OI |
Miten Schliemann päätyi Ateenaan? Berliinissä kesällä 2022 esillä olleessa Schliemann – näyttelyssä käsitellään Ateenan kauttakin. Näyttely kertoo, että Schliemannin elämässä tapahtui käännekohta vuonna 1869. Hän julkaisi matkakerotomuksensa Kreikan ja Vähä-Aasian matkoiltaan sekä väitteli Rostockin yliopistossa. Lisäksi hän erosi venäläisestä vaimostaan ja meni uudelleen naimisiin 17-vuotiaan kreikkalaisen Sofia Engastromenosin kanssa. Morsiamen valinta tapahtui valokuvien perusteella. Sofia, joka kaipasi perhettään, ei viihtynyt perheen Pariisin kodissa ja Schliemannit muuttivat vuonna 1871 Pariisista Ateenaan.
Schliemannien hääkuva (Berliinin näyttelystä) ja aviopari esitettynä
Numismaattisen museon tiloissa |
Schliemann teki menestyksellisen kansainvälisen kaupallisen uran ja sen päätteeksi toisen elämäntehtävän visionäärisenä arkeologina, Troijan löytäjänä. Numismaattinen museo kuitenkin kertoo esittelytekstissään, että päähenkilön kohtalo oli lopulta kova ja hybris suuri. ”Maailmanlaajuisen tunnustuksen huipulla, pitkän Keski-Euroopan kiertueen jälkeen, sairaana ja melkein kuurona, kuolema iski kunniattomalla tavalla Piazza della Charita -aukion kivetykselle Napolissa, Italiassa. Hän oli yksin ja tuntematon. Juuri ennen joulua, vuonna 1890.”
Berliinin Schliemann -näyttely valottaa hänen uraansa hieman perusteellisemmin. Vaikka Schliemann kuolikin Napolissa, yksin, oli hän tosiaan kuollessaan uransa huipulla. Arkeologian alalla hänellä oli sitkeitä vastustajia erityisesti saksalaisessa yliopistomaailmassa, mutta myös vahvoja tukijoita. Hän oli lähtenyt toipilaana paluumatkalle Ateenaan, jotta ehtisi jouluksi kotiin perheensä pariin. Lähtö oli aivan ilmeisesti virhevalinta ja kostautui matkan varrella. Hänet haudattiin juhlallisin menoin Ateenassa.
Jos Iliou Melathron on rakennusmuistomerkkinä kiinnostava käyntikohde sen Heinrich Schliemanniin liittyvän historian vuoksi, on museo myös yksi maailman parhaista numismaattisista museoista. Ja onhan museossa esillä myös Schliemannin kokoelman rahoja.
Museon kokoelma on erinomainen ja epäilemättä arvokaskin, ainakin valppaasti kävijän perässä seuraavista vartijoista päätellen. Ei liene montaa museota, jossa antiikin historiasta on mahdollista saada näin täydellinen kokonaiskuva. Aivan helppo käyntikokemus ei ole, numismaattisia kokoelmien näyttelytekniikka on vaativaa, ja tietosisältöjen ja tarinoiden välittäminen vaatii osaamista. Ateenan numismaattinen museo suoriutuu kuitenkin haastavasta tehtävästään hyvin, vaikka rakennusta ei mitenkään voi luonnehtia moderniksi museorakennukseksi.
Ateenan rahat käydään läpi vuodesta 560 vuoteen 407 eaa.
Tarkastelu alkaa ensimmäisistä Ateenasta liikkeelle lasketuista ns.
heraldisista rahoista (wappenmünzen). Kolikot kertovat kuvakieleltään ajan ja
historian kulusta tyranni Peisistratoksen ja hänen poikiensa kaudesta
demokratian tetradrakmoihin, Athene Parthenoksen ja pöllön kuvittamiin
rahoihin. Pöllöt olivat Ateena rahojen merkkinä aina ensimmäiselle vuosisadalle
eaa. asti. Noin 40 eaa. roomalaiset denaarit korvasivat Ateenan tetradrakmat.
Ateenalaisia rahoja museon näyttelyssä. Alimmaisena Perikleen stater |
Museo nostaa keskeisesti esille sille lahjoittaneet mesenaatit.
Kieltämättä lahjoituskokoelmat ovat poikkeuksellisen hienoja, ja niitä on jo
vuonna 1834 perustetulle museolle kertynyt hyvä määrä.
Museon ylemmässä kerroksessa rahoja esitetään laajemmin
kulttuurisessa kontekstissa. Suomessakin tunnetaan rahojen käyttötapa koruina.
Tästä museo kertoo, että monia roomalaiset rahoja, erityisesti jalometallisia
kolikoita, käytettiin liikkeestä poistumisen jälkeen amuletteina tai koristeina
metallin arvon ja niiden taiteellisen ja historiallisen merkityksen vuoksi.
Nämä kolikot joko kiinnitettiin kaulakoruihin ja renkaisiin tai lävistettiin
ripustuskoukun lisäämiseksi. Syntynyttä korua käytettiin puvun päätteenä tai
koristeena. Näin meneteltiin siis Suomessakin ja tapa on edelleenkin käytössä.
Museon Bysantin rahojen kokoelma on erinomainen. Inflaation vaikutusta valtakunnan rahojen arvoon voi tutkia vitriinistä |
Heinrich Schliemann Berliinissä: The Worlds of Schliemann. His Life. His Discoveries. His Legacy. 13.05.2022-06.11.2022. James-Simon-Galerie
Kommentit
Lähetä kommentti