Islamilaisen taiteen museo Benaki
Museossa esitellään Egyptissä syntyneen ja myöhemmin Kreikkaan muuttaneen Antonis Benakisin laajoja kokoelmia. Museo sijaitsee kohtalaisen lähellä Akropolista, ja Kerameikosin kaupunginosassa on muutenkin arkeologisia kohteita ja museo.
Islamilaisen taiteen museo. Maaliskuu 2022. Kuva OI |
Kävin islamilaisessa museossa sunnuntaina. Monasterikin metroasemalta museolle siirtyessä pystyi kulkemaan laajan ja kiinnostavan antiikkimarkkina-alueen läpi. Museorakennus on vanha uusklassistinen kaupunkitalo ja näyttely sijaitsee useammassa kerroksessa. Alueen aikakerrostumia havainnollistaa kellarikerroksessa säilytetty ja esillä oleva osa Ateenan vanhaa puolustusmuuria, makedonialaisten hyökkäyksen varalle rakennettu.
Kellarikerroksen esiin jätetyt puolustusvarustukset. Kuva OI |
Näyttely on esteettisesti kauniisti rakennettu. Kokoelma on ilmeisesti jossain määrin fragmentaarinen – kuten keräilijöiden kokoelmat usein ovat – ja näyttelyssä on päädytty ottamaan esille kauniita esineryhmiä ja yksittäisiä objekteja. Islamin historia on pitkä, ja jonkinlaista kronologiaa saadaan kuhunkin kerrokseen sijoitetusta islamilaista maailmaa eri aikakausina esittelevästä kartasta.
Islamilainen maailma noin vuonna 1300 |
Näyttelysali. Kuva OI |
Kultakoruja, Espanja, Egypti, Syyria ja Iran, 8.–12. vuosisata |
Pergamentti, jossa lainaus Koraanista. Pohjois-Afrikka, 800-luku. Ote on Koraanin kymmenennestä luvusta ”Joona”. Teksti on kirjoitettu kufi-kirjoituksella |
Museossa oli käyntihetkellä vaihtuva keramiikkaan liittyvä näyttely. Sillä ei ollut erillistä tilaa vaan se oli hajautettuna muun pysyvä pysyvän näyttelyn joukkoon
Museon ylimmässä kerroksessa oli pieni kahvila ja terassi. Kahvila oli miellyttävä kuten useimmat ateenalaisten museoiden kahvilat. Kahvi maksoi lähes neljä euroa, joka on Ateenassa aika paljon. Asiakkaat vaikuttivat sunnuntaipäivänä ja ennen turistisesonkia olevan paikallista väestöä.
Kahvila maaliskuussa 2022. Kuva OI |
Kommentit
Lähetä kommentti